Dialoginen eli keskusteleva lukeminen

“Hei kuunteles nyt. Äläs keskeytä, luetaan tää nyt loppuun.” Kuulostaako tutulta? 

Lukemisen ei tarvitse olla sitä, että aikuinen lukee ja lapsi kuuntelee passiivisesti. Yhdessä lukemisesta saa enemmän irti, kun antaa myös vuorovaikutukselle ja keskustelulle tilaa. 

Keskusteleva eli dialoginen lukeminen on vuorovaikutuksellinen, helppo ja tutkitusti tehokas tapa tukea lapsen puheen- ja kielen kehitystä!  

Keskustelevasta lukemisesta hyötyy ihan jokainen lapsi! 

Lapset, joille luetaan päivittäin, voivat kuulla jopa 1,4 miljoonaa sanaa enemmän viiteen ikävuoteen mennessä verrattuna niihin lapsiin, joille ei lueta lainkaan! 

Keskusteleva lukeminen lapsen kanssa edistää tutkitusti kielellisiä taitoja (etenkin puheen ymmärtämisen) että lukivalmiuksia.  Siksi sitä hyödynnetäänkin myös puheterapiakuntoutuksessa 

Keskustelevan lukemisen strategioita voi hyödyntää esimerkiksi päiväkotiryhmissä yhteisillä lukuhetkillä, puheterapiassa osana kuntoutusta tai monikielisen lapsen puheen ja kielen kehityksen tukena sekä tietysti kotona vanhemman tai vaikka isovanhemman kanssa! Strategioiden avulla voidaan harjoitella kohdennetusti myös jotakin kielellistä taitoa (esim. oman mielipiteen ilmaisu, sanavarasto, kerronta, kielellinen päättely tms.). 

Seuraavaksi esimerkkejä erilaisista strategioista, joita hyödyntää lapsen kanssa lukiessa.  Kaikkia keskustelevan lukemisen strategioita ei tarvitse käyttää joka lukuhetki, vaan voit valita vaikka yhden strategian kerrallaan ja lisätä niitä pikkuhiljaa. 

Strategiat ovat poimittu keskustelevan lukemisen ohjaus- ja harjoitusmateriaalista, joka löytyy verkkokaupastani sekä suomeksi että englanniksi! 

 

Keskustelevan lukemisen startegioita aloittelijoille: 

  1. Pidä kirjat lapsen kädenulottuvilla 
  2. Lukekaa välillä kasvokkain/kulmittain
  3. Anna lapsen valita kirja
  4. Valitse kuvallisia kirjoja
  5. Alä lue joka sanaa
  6. Liioittele ännenpainoa-, rytmiä- ja korkeutta ja hassuttele
  7. Osoita ja käytä eleitä
  8. Lue samoja kirjoja useita kertoja
  9. Nimeä monipuolisesti ja mallita
  10. Lapsen aloitteisiin ja mielenkiinnon kohteisiin reagoiminen
  11. Yhdistä kirja lukeminen leikkiin ja toimintaan. 

 

Keskustelevan lukemisen strategioita edistyneemmille: 

  1. Lauseen täydentäminen 
  2. Ajattele ääneen
  3. Korjaava toisto
  4. Helpommat kysymykset
  5. Vaikeammat kysymykset
  6. Laajenna
  7. Uusien sanojen ja käsitteiden harjoittelu
  8. Uudelleenkerronta 

 

Muistathan kehua lasta, kun hän yrittää osallistua, vastata ja kertoa kirjaa lukiessa. Vaikka lapsi sanoisikin jotain väärin, kehua voi aina yrittämisestä! Anna lapselle myös tarpeeksi aikaa vastata, sillä lapsi usein prosessoi vastaustaan pidempään kuin aikuinen 😊

Lue myös: